Posts

Showing posts from November, 2010

Adab Orang yang Meminjam

Kalau nak pinjam barang orang lain, adab-adabnya:

- Mintak izin dulu; bukan ambik dulu baru mintak izin @ beritahu tuan punya barang

- Jaga barang tu seelok-eloknya, macam kita jaga barang sendiri. contoh: jangan suka-suka hati conteng buku yang dipinjam dari library. Suka ke kita kalau orang pinjam barang kita, then lepas diupulangkan, ada rosak ke, koyak ke, kotor ke...? Mesti tak suka kan? Walaupun kita jenis orang yang tak kisah orang lain buat apa pun kat barang kita, tak semestinya orang lain pun tak kisah jugak. Be empathetic, ok?
- Guna barang yang dipinjam tu sekadar keperluan kita saja atau seperti apa yang kita dah beritahu pada tuan punya barang. contoh: mintak izin kawan nak pinjam laptop kawan sebab nak buat assignment. So, guna laptop tu untuk buat assignment je la. Bukan sambil-sambil tu main games ke, online ke...
- Pulangkan balik lepas pinjam, bukan buat pekasam dalam bilik. Kalau barang hilang atau rosak, beritahu sejujurnya kepada tuan punya barang dan mintak maaf. A…