Posts

Showing posts from February, 2012

Program: SKIBDP

Image
Program: Seminar Kecelaruan Identiti Belia: Di Manakah Penyelesaiannya?

Tarikh: 18 Februari 2012

Masa: 8 pagi hingga 4 petang

Tempat: UIAM Kampus Kuantan

Anjuran: PEMBINA UIAM Kampus Kuantan, dengan kerjasama UIAM Kampus Kuantan, Jabatan Belia dan Sukan Negeri Pahang, dan ISMA cawangan Kuantan

Pembentang dan Panelis Jemputan:

          1. Ustaz Muhammad Fauzi bin Asmuni

          2. Encik Usamah bin Izer

          3. Prof. Dr. Badhrulhisham bin Abdul Aziz

          4.  Ustazah Amie Sofea binti Ahmad


ISTIMEWA MENANTI ANDA:
Penampilan finalis dan juara serta naib juara rancangan Solehah: Amie Sofea Ahmad & Wan Nor Mazuani Wan MokhtarPersembahan pentomen dan sajak.
MASUK ADALAH PERCUMA!

Isi perut, isi rohani

“Lunch ni nak makan apa?”
Bila tiba je waktu makan, kebanyakannya pasti akan fikir apa yang nak dimakan untuk mengisi perut yang kosong. Malah, ada yang sanggup cari tempat makan yang jauh-jauh untuk memenuhi selera masing-masing. Kalau waktu rehat untuk office hour adalah daripada pukul 1 pm hingga 2 pm, maka satu jam tu hanya dihabiskan untuk makan saja.

Pendek kata kalau pasal makan, nombor satu. Kalau pasal mengisi perut, semua boleh jadi. Solat lambat sikit pun tak apa, lepas waktu rehat boleh solat lagi, yang penting makan dulu.
Bila perut lapar, automatically tuan punya badan akan dapat detect, siap dengan ‘bunyi-bunyi amaran’ lagi daripada perut, menandakan sudah sampai masa untuk diisi. Dan makanan akan segera dicari. 

Tapi, kalau hati dan rohani yang kering kontang, dahaga, dan tak terisi dengan pengisian yang sepatutnya, tuan punya badan tak semestinya akan peduli. Malah, mungkin tak terasa langsung bahawa jiwanya sudah kosong. Ada yang sedar tentang kekosongan jiwanya, tapi di…