Stamina
Seperti biasa, saya menapak ke lif untuk naik ke lab
di tingkat 3. Sampai di depan lif, ada seorang makcik cleaner yang agak berusia
berbanding makcik-makcik cleaner yang lain, baru juga sampai kat situ. Dan
makcik tu bersuara, “Laa… baru nak naik ke..”. Saya memandang ke paparan yang
menunjukkan pergerakan lif. Betul, lif baru je bergerak naik ke tingkat 1.
Menandakan kami perlu tunggu lebih lama sebelum dapat naik ke atas.
Makcik cleaner tadi terus berjalan ke arah tangga ‘berlingkar’
yang ada di sebelah kanan kami dan naik ke atas menggunakan tangga. Fikir saya,
mungkin dia hanya naik ke tingkat 1 dan mahu cepat, sebab tu dia sanggup
gunakan tangga. Dan saya terus menunggu lif, tak sanggup panjat tangga kerana
terasa penat berjalan dari bangunan kulliyyah bersebelahan.
Saya masuk sebaik saja lif terbuka, dan saya nampak
yang makcik tadi dah hampir sampai ke kepala tangga tingkat . Tiba di tingkat
3, saya keluar daripada lif. Dan apabila saya toleh ke kiri, makcik cleaner
tadi sedang berjalan daripada arah tangga tingkat 3. Saya terkejut, bercampur
malu. Makcik tadi bersuara lagi, “Sama je kan??”. Saya hanya tersengih
mengiakan.
Kami kemudian berjalan beriringan. Lalu saya pun
tanya, “Makcik umur berapa?” “Tahun ni genap 70 dah…” Mendengarkan jawapannya,
saya bertambah-tambah malu.
“Makcik makan apa masa muda-muda dulu?” tanya saya
lagi. “Banyak makan sayur dan ulam…” jawabnya ringkas. Saya masih ingin terus
buka mulut tapi perbualan kami hanya setakat itu kerana setelah itu masing-masing
berlainan haluan.
Beza sungguh orang dulu dan sekarang dari segi
stamina dan tahap kesihatan. Meskipun kemudahan kesihatan dulu sangat terhad
berbanding sekarang, tapi orang dulu-dulu tahu jaga tabiat makan dan urus tabiat
hidup mereka, yang mana kedua-duanya sangat mempengaruhi kesihatan sepanjang
hayat manusia. Mereka tak pernah kenal makanan segera, makan hanya apa yang ada, sayur-sayuran pun hasil
cucuk tanam sendiri. Mereka mana boleh duduk
bersenang-lenang tanpa buat apa-apa kerja.
Orang sekarang selalu tak ambil kisah tentang tabiat
makan dan cara hidup. Apa yang ternampak dan terasa sedap, semuanya masuk
mulut. Malah berlebih-lebihan pula. Kerja sekarang pun bukan berat sangat dan perlu keluarkan banyak peluh. Jadi, tak hairanlah muda-muda lagi dah berulang-alik
ke klinik sebab dapat penyakit diabetes, sakit jantung, darah tinggi, dan
seumpamanya.
Jawapan makcik cleaner tadi berulang-ulang dalam
kotak fikiran ketika meneruskan perjalanan ke lab. Banyakkan makan sayur dan
ulam… Tapi kan, sayur-sayuran sekarang pun dah banyak kena siram dengan racun,
itu yang nampak segar semacam je. Dan banyak pula genetic modification nya.
Tiba-tiba
terasa dunia ni dah penuh dengan makanan yang tak selamat lagi untuk dimakan.
Comments
soalan ikhlas ex-biotech student